På mange måder er USA et indkøbsmekka. Man kan finde de største butikscentre i verden, og der er specialbutikker, som har udvalg, vi ikke kender til i Danmark. Et særligt fænomen er de såkaldte factory-outlets, der er fabriksudsalg med meget fordelagtige priser – ikke mindst på tøj og sko.

Factory OutletFactory outlets
Næsten over alt i USA kan man finde factory outlets, der er store butikscentre med fabriksudsalg fra de store mærkevarer. Især tøj er meget billigere end vi er vant til.

Man kan finde en oversigt over alle centre på Outletbound.com. Vær opmærksom på, at de fleste centre ligger ude på landet, tæt ved en Interstate og midt mellem 2 store byer.

De fleste centre har en Guest-service, hvor man ofte kan få udleveret et kuponhæfte med rabatter til de forskellige butikker. Man kan være også heldig, at der er specialtilbud, som kræver betaling med et bestemt kreditkort.

Priserne er lavere end i de almindelige shopping-centre, men det er så heller ikke de nyeste varer, der udbydes. De bedste priser finder man på de amerikanske mærker som Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger og Nike.

Fotoudstyr
Er man foto entusiast, der bruger digital spejlrefleks, kan der være mange penge at spare på at købe objektiver i USA. Hvis man kommer til New York er B&H Photo Video (420 9th Avenue) et absolut must. Det er en kæmpe forretning med meget fordelagtige priser. Det er en butik med lidt specielle åbningstider, så tjek dem før afrejse.

Bøger
BoghandelAt besøge en amerikansk boghandel er en oplevelse i sig selv. De største har et kæmpeudvalg og den store kæde Barnes and Nobles har butikker over hele landet. Udvalget er stort, der er ofte en kaffebar integreret i butikslokalet, og det er helt okay, at sidde rundt omkring og læse i bøgerne.

WalMart
Verdens største detailhandelskæde hedder WalMart og har sit udspring i USA. Man skal unde sig selv et besøg i et WalMart SuperCenter – også selv om man ikke skal købe noget.

Deres fødevareafdeling er absolut fantastisk, med et udvalg som vi ikke finder noget sted i Danmark.

Julepynt
Det er faktisk utroligt, men flere steder i USA kan man finde meget store butikker, der sælger julepynkt året rundt. Den absolut største stødte vi på i byen Frankenmuth i Michigan. Butikken, der hedder Bronner’s, sælger udelukkende pynt og tilbehør til jul, og har et samlet areal, der svarer til hele Bruuns Galleri i Århus.

Stof
Hvis man er interesseret i patchwork eller quiltning, er USA det helt rigtige sted at finde både stof og tilbehør. Der findes både små specialbutikker – ofte ude i de mindre byer eller i udkanten af de større byer, og der findes enkelte kæder – Jo-ann.com er et eksempel. Generelt er priserne markant under de danske, og butikkerne er også hurtigere til at få de nyeste designs. De små specialbutikker har de bedste og mest opdaterede varer.

StofbutikSales tax
Man skal være opmærksom på, at priserne i butikkerne ikke indeholder den sales tax, der skal betales. Skatten varierer fra stat til stat og inden for den enkelte stat, kan der også være variationer, idet der kan være yderligere lokale skatter, der tillægges.

Satsen er typisk 5-8%, men den kan variere på de forskellige varegrupper. I nogle stater er der ikke skat på tøj og fødevarer.

Specielt om sommeren kan man også opleve en såkaldt tax-holiday, dvs. en periode, hvor der slet ikke beregnes sales tax.

Der er endvidere et par stater, der slet ikke opkræver en generel sales tax. Det gælder Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire og Oregon. I Alaska og Montana kan der være lokale skatter.

Dynamic Currency Conversion
Pas på med Dynamic Currency Conversion. Det betyder, at butikken, hotellet eller biludlejningsfirmaet tilbyder at I kan betale i danske kroner i stedet for USD. Det er imidlertid ikke en god ide, da omregningskursen mellem USD og DKK ofte er meget ringere end den kreditkortselskabet anvender.